15. toukokuuta 2008

Ilmari Kianto Atlantiksella (1913)

- Atlantis! Atlantis! Silloin minä vasta oivalsin että lentokoneemme oli pudonnut sille tarumaiselle saarelle, josta filosofi Plato ynnä muinaiset egyptiläiset olivat historiassa maininneet ja joka oli luultu kadonneeksi meren syvyyteen.

Ilmari Kianto reportterinaIlmari Kianto reportterina
Kuva: Eric Wasström

Nuori Suomi XIII joulualbumi (1913) sisältää hauskan tarinan "LENTOKONEELLA SUOMUSSALMELTA AMERIIKKAAN. Kevyt kertomus keveästä aineesta. Nuorelle Suomelle selostanut Ilmari Kianto." Se on kirjoitettu muka reportaasiksi kepeilevän pakinan muotoon ja se sisältää yhtäaikaisesti niin moderneja lähes tieteiskuvitelman aineksia kuin ihan täyttä fantasiaakin. Matkalla nimittäin Harakka-Antin rakentama ilma-alus putoaa Atlantiksen mantereelle.

Mainio tarina tuo mieleen Edgar Allan Poen kirjoittamat valereportaasit ja ehkäpä niistä Kiantokin on aiheensa keksinyt.

En muista, että tätä Kiannon tarinaa olisi mainittu edes kuriositeettina suomalaisen tieteiskirjallisuuden historiikeissa.

Suomalaiset Atlantis-saarella.

6 kommenttia:

  1. Hieno löytö! Lehdissä on varmasti aivan hirveä määrä suomalaisen scifin ja fantasian historiaa, ja olen muutenkin väittänyt, että se oli ihan legitiimi lajityyppi vielä 1930-luvun Suomessa, mutta ilmeisesti sota katkaisi sen kehityksen - tilalle tuli sosialistinen ja sosiaalinen realismi, jonka voittokulkua ei 60-luvun modernikaan kirjallisuuskaan pysäyttänyt, vaikka monissa ajan teksteissä onkin fantisoivia ominaisuuksia.

    Olisi hieno saada kasaan kokoelma tämmöistä vanhaa suomi-scifiä, mutta ehkä sille ei olisi paljonkaan lukijoita - Atoroxin perilliset ei varmaankaan ollut mikään myyntimenestys parikyt vuotta sitten.

    VastaaPoista
  2. Kuvitus oli sekin kiva bonus! Ihme juttu, että perustutkimus näistä puuttuu. Me diletantit vaan näiden kimpussa häärätään... tai siis ainakin itse olen dilentantti.

    Noita Nuori Suomi -alpuumeja on jostain syystä pyörinyt Helsingissä suuret määrät tätä nykyä divareissa pilkkahinnalla. Ennen ne olivat aika hintaviakin. Divarit vissiin ostelevat pesiä ja niissä on ihan älyttömästi näitä vanhoja kirjoja, jotka eivät enää ketään kiinnosta.

    VastaaPoista
  3. Yksi kaveri tekee väikkäriä vanhasta Suomi-scifistä, mutta eipä vain saanut siihen apurahaa tahoilta... minun nähdäkseni se aika meni jo ohi, jolloin akatemiassa sai olla kiinnostunut populaarikulttuurista. Kultaista 90-lukua! (No ei vaan, täytyy jonkun puhua korkeakulttuurinkin puolesta.)

    Oliko alpuumissa muuten kuvittajan nimeä? Signeeraushan näkyy, mutta en tunnista sitä.

    VastaaPoista
  4. Jaaha, sitten vaan optikolle klaseja vahventaan. Kuva: Eric Wasström luki, tuota noin niin, kuvan alla. Wasström oli ammattimainen pilapiirtäjä jo vuosisadan alussa. Wikipedia tietää.

    Pirskatti, tuo vanhan finskiscifin väikkäri olisi tiennyt paikkansa. Ei voi mittään.

    VastaaPoista
  5. No, kaveri on sanonut, että hän tekisi aiheesta populaarimman tietokirjan. Ehkä sille olisi enemmän käyttöä kuin varsinaiselle väitöskirjalle, jossa on metodiosuuksia ja muuta tylsää.

    Word up: "Ocaam" oli Philip Jose Farmerin lyhyt novelli, jonka hän julkaisi omakustanteena salanimellä "pjf".

    VastaaPoista
  6. No, odotellaan jos sellainen saataisiin. Perustutkimuskin kun näköjään on vielä kesken.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: