28. toukokuuta 2008

Helikopteri (1946)

Juhani Pohjanmies julkaisi vuonna 1946 nuorten tieteisromaanin Helikopteri. Se oli hyvin suosittu ja sai pari jatko-osaakin (Laboratorio 13, Avaruuslaiva). Nämä ilma- ja avaruusaluksensa koulupojat luonnollisesti rakentelivat takapihan varastossa. Venuksessakin käytiin moninkertaisella valonnopeudella.

Eipä muuten ollut vain nuortenkirjailija tämä Pohjanmies vaan rakenteli hän myös soittimia ja sävelteli...

...mutta hassua kyllä, piano- ja urkuteoksia säveltäneen Pohjanmiehen tunnetuin sävellys on taatusti "Kuubalainen serenadi"!

6 kommenttia:

  1. Tämä kirja tuli luettua monesti ja kuubalainen serenadi laulettua.

    VastaaPoista
  2. Kuubalainen serenadi on Unto Koskelan runokokoelmassa Purjeet sumussa (Otava 1930). Koskela oli silloin hyvin nuori, opiskelija, joka ei kirjoittanut omasta kokemuksestaan. Runo jäi elämään Pohjanmiehen säveltämänä. Unto Koskela kiinnosti suuresti Uuno Kailasta.

    VastaaPoista
  3. Joo, yllättän ison kulttuuriperinnön jätti suomalaisille Pohjanmies, vaikka hänen nimensä onkin unohdettu.

    VastaaPoista
  4. Sellaisia tekijöitä, jotka unohdetaan, vaikka joku teos jääkin elämään, on paljon. Kuka muistaa että Arvo Kalliola sanoitti tangon Syyspihlajan alla tai vaikka elokuvasäveltäjä Tapio Ilomäen, joka teki musiikkia valtavaan määrään leffoja. Niin se on kuin P. Mustapää sanoi, että "laulut jäävät, vaan laulajat unhoitetaan".

    VastaaPoista
  5. Kuubalainen serenadi - sehän oli se hauska merimieslaulu jota isä lauloi kun olin lapsi...

    Nyt kun luin sanat uudestaan, tuli sellainen olo että se olisikin ehkä vakavalla mielellä kirjoitettu, vaikka sanat ja melodiakin (ehkä isän laulutaitojen takia) tuntuivat minusta aina humoristisilta.

    Isä luki myös Raumlaissi jaarituksi meille ja lauloi merimiesaiheisia lauluja (Musta Rudolf, Meripoikatte veis). Tulee hyvä mieli noita muistellessa.

    "Purjeet sumussa" menee ehdottomasti toivelistalle seuraavaa divarikierrosta varten.

    VastaaPoista
  6. Ainur, jos kiinnostaa, niin Unto Koskelasta on tehty myös hyvä elämäkerta. Kirjoittaja on Tapio Niemi ja kirjan nimi muistaakseni "Outo mies, outo reitti" tms.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: