17. tammikuuta 2008

Akseli Einola: Mikko ja Musti (1931)

Pääskynen 17/1931

Vanhojen lastenlehtien valokuvissa silmään pistää se, että kaikki lapset ovat laihoja - siis aivan kaikki. Helsingin Sanomissa oli hiljattain juttua kutsunnoista. Itsenäisyytemme alkuvuosina nuorukaisten keskipaino kutsunnoissa oli 40 kg ja keskipituus 140-160 cm! Nykyään keskipaino kutsunnoissa taitaa olla jo 70 kilon paremmalla (huonommalla?) puolella. Täysikasvuisen miehen mitta saavutettiin ennen vanhaan vasta 25-vuotiaana.

Vaan sitten ihan toiseen asiaan...

Pari viestiä sitten kyselin, kuka mahtaisi olla Mikko ja Musti -sarjakuvan piirtäjä. Kommentissa ehdotettiin, että kannattaisi skannata nimmari uudestaan niin isolla resoluutiolla kuin skannerista irtoaa. Sehän auttoi! Kyllä signeerauksesta voi arvata, että siinä on pienillä kirjaimilla rk.30. Rudolf Koivu, tuo suuri suomalainen sarjakuvataiteilija, olkoon siis Mikon ja Mustin tekijä. [Edit 4.3.2008: Vaan kun ei ollut, tekijä onkin suuri suomalainen koulutaulumaalari Akseli Einola! Ja onhan tuossa nimmarissa ihan selvästi A ja E, nyt kun sen tietää! Ks. Akseli Einola (1935) ]

© Pääskynen 15-16, 17/1931, Akseli Einola

5 kommenttia:

  1. Hienoa! Hyvä että niksistä oli apua. Ainahan tuo ei toimi, jos painojälki on mennyt tukkoon tai on muuten suttua, mutta monasti selventää kyllä yksityiskohtia. Kvaakkiin olen tainnut joskus postailla vastaavalla tavalla skannailtuja nimmareita.

    VastaaPoista
  2. En olisi kyllä aivan varma tuosta Koivusta - luulisi että tämä tiedettäisiin Koivu-kirjallisuudessa. Oli miten oli, tuo ei ainakaan ole kovin hyvää Koivua, jotenkin huolimatonta ollakseen mestarin kädenjälkeä. Mutta en äkkiseltään osaa ketään muutakaan nimetä "rk:ksi".

    VastaaPoista
  3. Koivun sarjakuvista ei ihan kattavaa listausta taida mistään löytyä. Laitan kohta lisää esimerkkejä Koivun sarjakuvista myöhemmältä kaudelta.

    VastaaPoista
  4. Höö. Näen "selviä" Hjalmar Löfving -vaikutteita paria vuotta aiemmasta Olli Pirteästä. Koivu on yrittänyt pistää paremmaksi.

    VastaaPoista
  5. Totta, Tekno-Kekko. Ajattelin itsekin samaa. Tosin molempien esikuva saattaa olla suomalaisen sarjakuvan esi-isä professori Itikainen, lentokoneet ja kuu-ukot taitavat löytyä näistä kaikista.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: