30. tammikuuta 2008

Mars-kirjat

Edgar Rice Burroughs (Marsin jätti, Marsin miekat)Edgar Rice Burroughs: Marsin jätti (Taikajousi 1977) ja Marsin miekat (Taikajousi 1975)

Mars-kirjat olivat aitoa eskapismia! Uskon, että Burroughs oli siitä itsekin hyvin tietoinen. Päähenkilö John Carter kirjaimellisesti pakenee vanhasta elämästään toiselle planeetalle melkeinpä vain tahdonvoimallaan.

Lukijalle kävi aivan samoin kuin päähenkilölle, sinne sitä vain lennettiin, Marsin (Barsoomin) punaisen taivaan alle. Jotakin uskomattoman tenhoavaa ja houreisen romanttista näissä kirjoissa on. Mutta kovin harvinaiseksi ne ovat käyneet. Uusintapainoksia ei ole otettu Siniset-sarjan 1970-luvun puolivälin pokkaripainosten jälkeen. Sarjan viimeinen osa, Marsin jätti, ilmestyi Taikajousen kustantamana 1977. Kirjan jälkimmäisessä tarinassa John Carter seikkaili tosin jo Jupiterissa!

Kovakantisista Mars-kirjoista saa pulittaa monta kymppiä, jos niitä enää edes löytää. Poikavuosien lukukokemuksista kyseltäessä Burroughsin kirjat ovat monella ensimmäisinä mielessä.

John Carter ja Dejah Toris

John Carter ja Dejah Toris koko loistossaan

Ks. myös Tarzan taistelee jälleen ja Tarzan ja Agibin saalis.

20 kommenttia:

  1. Like teki vähän pöljästi, kun jätti Burroughsin suomennosprojektin kesken. Ehkä ei olisi kannattanut aloittaa Tarzaneista tai ainakin olisi voinut samalla aloittaa Mars-kirjojen kääntämisen. Oma käsitys on, että Mars-kirjoja muistetaan enemmällä lämmöllä kuin Tarzaneita (muista ERB:eistä puhumattakaan).

    VastaaPoista
  2. Minulle kelpaisivat kyllä ne vanhat Seppo Ilmarinkin käännökset. Vaan kenellä mahtaa olla niiden oikeudet? Uusintapainosten aika olisi jo.

    VastaaPoista
  3. Poikavuosienko vain? Kyllä me tytötkin olemme nautiskelleet ekstraterrestriaaleista seikkailuista - ihan mielettömiä kiksejä olen minäkin saanut varhaisteininä juuri Mars-kirjoista. Oioi, mikä urho se Carter olikaan!

    VastaaPoista
  4. Sorry, Fennika. Totta kai nämä seikkailut sopivat myös tytöille. Ja muutenkin tytöt lukevat enemmän poikakirjoja kuin pojat tyttökirjoja.

    VastaaPoista
  5. Mars-kirjat ovat itse asiassa kestäneet aikaa paljon paremmin kuin Tarzanit, joissa ylimielinen brittiläisyys ja lapsellinen rasismi tökkivät tosi pahasti (aikuisen) nykylukijan silmään. Sikälikin Mars-kirjoja olisi mukava saada uudelleen käsiin.

    Lurker, käännösten oikeudet ovat kääntäjällä. Lieneekö Seppo Ilmari kuitenkin salanimi?

    VastaaPoista
  6. Huomenna menen lainaamaan ja varaan samalla jos menevät joskus poistoon.
    Jos itsellä on mielikuvitusta niin se on täältä peräisin.

    VastaaPoista
  7. Osmo Ilmari oli nuortenkirjailija T. A. Engström, joka oli kai Taikajousi-kustantamon takana.

    VastaaPoista
  8. Seppo Ilmari oli T.A. Engström, Osmo Ilmari taas 50-luvulla debytoinut nuorten scifejä tehnyt kirjailija. (Jonka paras kirja, Planeetta Logos, on hyvin ERB-vaikutteinen.) Oikeudet käännöksiin varmaan Engströmin perikunnalla - jos sellaista on. Jos ei ole, pitää odottaa 70 vuotta Engströmin kuolemasta (vai onko suojaraja käännöksissä 50 vuotta?). Parempi olisi kääntää uusiksi.

    VastaaPoista
  9. Luin lapsena kaikki Mars-kirjat, joita käsiini sain. Tein ystäväni kanssa jopa kotikaupunkini kirjastoon hankintapyynnön puuttuvista osista. Yritin pari vuotta sitten houkutella poikaani lukemaan Mars-kirjoja, mutta ei kolahtanut. Kirjaston virkailija tilasi kirjoja eri kirjastoista. Niitä siis on vielä kirjastoissa. Uusintapainoksia on virkailijan mukaan turha odottaa. Mutta entäpä jos alkaisimme pommittaa kustantamoa porukalla...

    VastaaPoista
  10. Mutta mikä kustantantamo se olisi?

    VastaaPoista
  11. Paha kysymys, tosiaan.
    Mitä luulette, olisko uusintapainoksella kysyntää, vai onko se vain Star Wars kun rulettaa?

    VastaaPoista
  12. Siis äskeinen olin minä

    Terv. Anja

    VastaaPoista
  13. Uusintaversioille on kysyntää, ainakin omassa perhepiirissäni. Niin minä, velipoikani kuin isänikin kaipailemme näiden kirjojen perään. Kirjastoistakaan ei enää helpolla näitä Mars -kirjoja löydy, vuodet ovat tehneeet tehtävänsä ja kirjojen huonon kunnon takia mm. kotipaikkakuntani kirjastossa näitä kirjoja säilytetään varastossa, ja vain erikseen pyytämällä saa niitä lainattavakseen.

    Tällekin sivulle satuin kun etsin kirjojen oikeuksien haltijaa, sähköpostia olisin lähettänyt ja kysellyt tilanteesta. Mukava huomata että en suinkaan ainoa ole joka internetin ihmemaailmassa haikailee näiden opuksien perään

    VastaaPoista
  14. Löysin hiljattain (Marsin robotteja vajaan) sarjan divarista, ja ostin heti! Sainpa vielä edulliseen hintaankin, kun oli tuttu kauppias.

    VastaaPoista
  15. Likeä niistä pitäisi pommittaa, koska aloittivat Burroughs-sarjan. Ilmeisesti kirjoja ei vain sitten myyty tarpeeksi jotta he olisivat katsoneet järkeväksi jatkaa. Jostain muustakin on tietysti voinut olla kyse.

    VastaaPoista
  16. Pistin Likelle postia, perustelin vielä tulevan elokuvankin huomioarvolla joka toisi uusia lukijoita vanhojen lisäksi. Uskon kyllä että kysyntää näille niteille löytyy.

    VastaaPoista
  17. Sain vastausta Likeltä:

    Likellä ei suinkaan ole oikeuksia kuin Liken suomentamiin Burroughsin
    kirjoihin. Mars-sarjan julkaisemisesta suomeksi on niin kauan, että
    käännöksen julkaisuoikeudet ovat palautuneet alkuperäiselle haltijalle ja
    suomentajalla on toki oikeus suomennokseensa.

    Harkitaan, harkitaan. Sarjaa on paljon pyydetty, mutta emme ole vielä
    tarttuneet toiveeseen, sillä 11 kirjan kokonaiskulut ovat merkittävät. Emme
    kuitenkaan ole tehneet päätöstä suuntaan tai toiseen. Jos joku muu
    kustantaja ehtii edelle, nopein voittaa. Ei tämä mikään mahdoton ajatus
    missään tapauksessa ole.


    Eli saas nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

    VastaaPoista
  18. Kiitos, Kari, vaivannäöstä ja tuoreista tiedoista. Toivottavasti John Carter vielä seikkailee (paitsi Marsissa niin myös) Suomessa.

    VastaaPoista
  19. Onpa hienoa, että joku on nähnyt noin paljon vaivaa ja ihan oikeasti kysynyt asiaa Likeltä ( joka ihmeekseni on myös vastannut)! Samoin olen positiivisesti yllättynyt, että tätä keskustelua on käyty näinkin tuoreeltaan - joskus loppuvuodesta viimeksi aiheen tiimoilta seikkailin netissä, mutta sikäli laihoin tuloksin, että monet keskustelut olivat ikivanhoja.

    Noita uusintapainoksia on tässä odoteltu jo niin monta vuotta, että ainakin itsellä meinaa usko välillä loppua. Kun Like aloitti Tarzanit, ehdin myös minä innostua odottamaan JC:n paluuta. Kumma, ettei kukaan ole Marseihin ollut vielä tarttumassa, varmasti kuitenkin tekisivät kauppansa...

    Pakko meidän on kuitenkin kai vain odotella. Yhä...

    VastaaPoista
  20. Pari hyvässä kunnossa olevaa Mars-kirjaa löytyisi ihan myyntiin saakka, jos joku on kiinnostunut. Marsin robotit ja ihmeitä. Kumpainenkin Taikajouselta 1975, 1976. Molemmista ollut aikanaan erikseen lukukappaleet, joten nämä ovat olleet lukemattomia versioita kirjahyllyssä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: