22. tammikuuta 2008

Carter Brown: Pommi (1964)

Povipommi Lily Teal on kadonnut ja kapteeni Parker on varma siitä, että hänet on murhattu. Johtolankoja ei ole, mutta AL WHEELER ottaa riskin ja seuraa huimaa päähänpistoaan. Hän eksyy rahamiehen haaremiin, joutuu syytetyksi väkivallasta, jopa murhastakin. Yllättävän selvityksen tapahtuessa kohoaa jännitys huippuunsa - kuten aina Al Wheelerin seurassa!

Carter Brown: Pommi (The BombshellCarter Brown: Pommi (Valpas-Mainos 1964, The Bombshell)
Ks. alkuperäinen kansi

Australialainen Carter Brown (oikealta nimeltään Allan Geoffrey Yates) on varmasti ollut yksi Suomen luetuimmista kirjailijoista. Melkein mistä tahansa vähän nuhjuisemmasta divarista löytyy yhä hänen kirjoittamiaan pokkareita.

Useimmiten carterbrowneissa seikkailivat Al Wheeler tai Mavis Seidlitz. Kirjat sisälsivät enemmänkin huumoria kuin väkivaltaa.

Kioskikirjallisuus-sivuilta löytyy kansia lisää, ja paljon.

Allan Geoffrey Yates alias Carter Brown

Mutta uskotteko, että Mr. Brown käväisi Suomessakin Valpas-Mainoksen konttorissa (ks. kuva yllä)? Uskokaa pois, kuva ei valehtele. Valpas-Mainoksen perusti Hugo Valpas, joka aikoinaan toimi myös Suomen Urheilulehden päätoimittajana.
42 MILJOONAA KAPPALETTA 23. ERI MAASSA on Carter Brown -dekkareita tähän mennessä painettu. Carter Brown on maailman eniten luettu taskudekkari. VM-kirja.

11 kommenttia:

  1. Täältä selvisi tuokin, että Carter Brown tosiaan on yhden miehen käyttämä nimimerkki, kun en jaksanut sitä tarkistaa. Wheeler tuli jossain vaiheessa tutuksi, koska tunnelmallisen näköisiä vanhoja pokkareita sai puoli-ilmaiseksi divareista.
    (Ojentelin muuten kukkia tälle instituutiolle nimeltä Populaari.)

    VastaaPoista
  2. Tattis kukista.

    Carterbrowneja on saattanut kyllä kirjoittaa useampikin henkilö. Asiasta vain ei taida olla ihan varmaa tietoa.

    VastaaPoista
  3. Ah, Carter Brown. Minullakin löytyy noita huumorilla maustetettuja dekkareita puolisen tusinaa kappaletta. En ole muistanut viime aikoina etsiä divareista josko löytäisi lisää hupia.

    VastaaPoista
  4. Ei, kyllä kaikki Carter Brownit ovat Alan Yatesin kirjoittamia. On totta, että Robert Silverberg on sanonut, että hän kirjoitti joitain 1960-luvun alussa, mutta hän ei tiedä, julkaistiinko niitä ikinä, eikä hän muista kirjojen nimiä. Näiden piti siis ilmestyä Amerikan markkinoilla ja on kai mahdollista, että vastaavia on tehtailtu lisääkin, mutta en ole ikinä kuullut asiasta minkäänlaista huhua.

    E.L. Doctorow oli muuten Yatesin kustannustoimittaja jenkeissä ennen kuin hän julkaisi esikoisensa -64.

    Olen vaihtanut sähköposteja australialaisen tutkijan kanssa - hän on tekemässä kirjaa Carter Brownista.

    VastaaPoista
  5. Ai niin, piti vielä sanomani, että Hugo Valpashan on myös kirjoittanut kirjan, jossa hän kertoo matkastaan Amerikkaan ja kohtaamisestaan "Carter Brownin" kanssa. Näin ainakin olen käsittänyt - en ole kirjaa itse ikinä nähnyt.

    Tekijä(t): Valpas, Hugo
    Teoksen nimi: Miina ja minä Rapakon takana : Pikavauhtia Lännen mantereella
    Julkaisija: Alavus : Valpas-mainos , 1969
    Ulkoasu: 187 (3) s., 12 kuval. : kuv.

    Olen myös vaihtanut pari sähköpostia ja puheluita Hugo Valppaan pojan kanssa, josko saisi jonkin haastattelun joskus tehtyä. Kun vain olisi aikaa... pitää varmaan lukea joskus "Selätä kiire!" -tyyppinen juttu jostain naistenlehdestä..

    VastaaPoista
  6. Mulla on tuo Valppaan kirja, siinä ei puhuta mitään Carter Brownista. Eikä kyllä mitään muutakaan Valppaan kirjabisneksestä, harmi kyllä.

    VastaaPoista
  7. Juri, tiedätkö onko tuo rillipää kuvassa todellakin Mister Brown?

    Kioskikirjallisuus tietää kertoa, että:
    "Toisaalta, Carter Brownin synnyinmaassa, Australiassa, tehdään oikein tutkimusta Carter Brownista. Siihen osallistuneena sain seuraavan valoittavan kommentin yhdeltä tutkijoista, Joanne Sawyersiltä, kun utelin em. asiaa häneltä: I was also interested in your comments on the later Carter Browns because there is some doubt that they were written by Alan Yates (Carter Brown is a psudonym) but so far no one has been able to prove that.'"

    VastaaPoista
  8. Ahaa, mulla on sitten väärä käsitys tuosta Valppaan kirjasta, kiitos tk:lle (Timo K, I presume?) korjauksesta! Ja tutkimuksesta: lienee sama tyyppi, jonka kanssa olen jutellut sähköpostilla. Palaan asiaan, en ollut aiemmin kuullut että asiasta olisi jotain epäilystä (lukuun ottamatta tuota Silverberg-juttua, jossa kirjojen piti mennä vain Amerikan-markkinoille). Totta kai syntyy aina epäilyksiä, kun joku kirjoittaa niin paljon kuin Yatesin nimiin on pantu, mutta kirjat ovat toisaalta lyhyitä ja niissä on aika epäjohdonmukaiset juonet.

    Toisaalta, jos nyt oikein tulkitsen tuota Palosen Timon (eli Talvipäivänseisauksen ylläpitäjän) kommenttia, niin kyse on niistä 80-luvun alun Carter Browneista, joissa oli rutkasti enemmän seksiä kuin alkuperäisissä - näistä en valitettavasti osaa sanoa sen kummempaa. Palaan asiaan.

    Kuvasta en tiedä, mutta en näe mitään syytä, miksei se olisi Alan Yates.

    VastaaPoista
  9. Jostakin muistan lukeneeni, että 60-luvulla carterbrowneja käännettäessä ne olisi samalla hiukkasen sensuroitu, eli seksikohtaukset olisi jätetty pois tai sitten muutettu vain pussailuksi. Tiedä häntä, en ole alkukielellä lukenut. Itse tykkäsin nuorena eniten Mavis-tarinoista, kun olivat niin hauskoja.

    VastaaPoista
  10. Kuten sähköpostilistan puolella jo todettiin, C.J. McKenzie -niminen toimittaja palkattiin jossain vaiheessa kirjoittamaan kymmenen Carter Brown -kirjaa, kun Yates oli käymässä jenkeissä. Kirjojen nimiä ei kerrottu; ehkä McKenzie vannotettiin pysymään niistä hiljaa. (Periaatteessa asia kai voitaisiin selvittää, jos tiedettäisiin, milloin Yates kävi USA:ssa.)

    Joten: olin asiasta siis väärässä ja ainakin yksi tyyppi kirjoitti Carter Browneja Yatesin lisäksi.

    VastaaPoista
  11. Muuten, Carter Brown numero 12 kannessa kaunistelee Mamie Van Doren, tuo 50- ja 60-luvun "blond bombshell".

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: