25. elokuuta 2007

Blogi, uusi medium

Blogifilosofiassa ihmetellään TAITEEN TEKEMISEN PROSESSISTA JA TAITEILIJAN ELÄMÄSTÄ - BLOGEISSA. Pitkä otsikko, mutta ei aiheen vierestä.

Ajatelkaa jos Olavi Paavolaisen Saksan-matkan innostuksen hetket - vielä vailla kriittisiä korjauksia tai kustannustoimittajan punakynää - olisivat luettavissa siinä muodossa minkä ne ensiksi saivat. Minkälaisia blogeja kirjailijat olisivat kirjoittaneet vuonna 1918? Mitä jos Aila Meriluoto, tai Lauri Viita, olisi pannut blogiksi kriittisinä aikoina?

Maxin pohdiskelut pistävät pohtimaan. Blogit ovat oikeastaan ihan oma mediansa, joka tuottaa uudenlaista tekstiä ja kirjallisuutta. Samaten kommentointia voi olla yhtä viestiä kohden enemmän kuin mitä kustannustalon kirjailijalla koko vuoden aikana (kuten blogirunoilija ja -kirjailija SusuPetalilla). Ja sitten on tämä linkittäminen... se on ihme, joka ei enää tunnu ollenkaan ihmeelliseltä. Mielestäni blogia ei voi julkaista kirjana muuten kuin uudelleen kirjoitettuna. Miten ihmeessä kommentit ja linkit, blogien olennaiset intertekstit, voidaan muka ottaa paperille mukaan?

3 kommenttia:

  1. Samoilla linjoilla kanssasi tuon blogin julkaisemisesta kirjana. Jotkut tietyn genren tekstit ehkä kestävätkin julkaisemisen sellaisenaan(esseet, ehkä runot jne), mutta blogien interaktiivisuus, hetkessä eläminen, hetkeen tarttuminen on oma arvonsa, jota turha tunkea kirjan kansien väliin.

    Juuri eilen minulta kysyttiin, koska julkaisen kokoelmani, ja vastasin, että teen sitä koko ajan. Missä muualla saisin yhtä paljon lukijoita teksteilleni, katsojia kuvilleni kuin blogissa? Samaten kommentteja?
    En minulla ole intoa päästä pölyyntymään vuodeksi kirjakaupan hyllylle ja sieltä poistomyyntiin. Lukijoitahan kirjoittaja teksteilleen haluaa, eikö niin?

    VastaaPoista
  2. Sanoin sen paremmin kuin minä, SusuPetal. Lukijan suhde blogiin on aivan eri kuin kirjaan.

    Disclaimer: Kirjat ovat kivoja. Minulla on paljon vanhoja kirjoja.

    VastaaPoista
  3. Jotkut sisällöt saattavat sopiakin paperijulkaisuun, esim. oppaat. Mutta se on silti ihan eri asia kun käyttöliittymä on selailtava eikä linkittyvä.

    Uusi medium käy minulle passelisti, mutta tykkään myös vanhoista kirjoista ja lehdistä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: