6. huhtikuuta 2008

Huippuyliopisto vai turhuusyliopisto?

Kovasti nyt sauhutaan, että Suomenmaahan pitäisi saada yhtä komea "huippuyliopisto" kuin mitä kaikilla muillakin sivistysvaltioilla on - paitsi että sen pitäisi olla vielä isompi ja huipumpi kuin muilla. Virallinen työnimi on tosin nykyään retroaktiivisen trendikäs Innovaatioyliopisto (ah ja voi tätä myötähäpeän tunnetta - tum podem extulit horridulum).

Miksi ei voitaisi keksiä "innovatiivisesti" jotakin oikeasti omaa, eikä tällaista kolossaalista neuvostovenäläistyyppistä massayliopistoa joka oikeasti tuottaa vain typeryksiä yleisiin ja yksityisiin tuotantolaitoksiin.

Vaan mitähän se "oikeasti oma" voisi olla? Ehkä jotain sellaista, joka olisi omistettu kaikelle sille ns. turhuudelle ja joutavuudelle, josta oikeat keksinnöt nousevat.

Mitäpä jos Suomessa perustaisimme vaikkapa turhan tutkimuksen yliopiston? Ensimmäisenä maailmassa. Turhuusyliopisto. Vanitas vanitatum olkoon motto. Siitä voisi tulla jotain aivan huippua!

7 kommenttia:

  1. Tai sitten voitais perustaa näkymätön yliopisto.

    VastaaPoista
  2. Luitkos tänään Kari Uusikylän mainion kirjoituksen huippuyliopistosta Hesarissa? Minun piti tehdä siitä lastu, mutta eilinen kirjoitus on pitänyt vielä kiireisenä. Mutta turhuusyliopisto on oikeasti innovatiivinen idea, olen ehdottomasti mukana: Muskeli-Netta, turhuusdosentti hömppätieteiden laitoksessa, kaikkien alojen asiantuntija, imerita (jos se tarkoittaa "ilman ansiota").

    VastaaPoista
  3. Turhuuden tutkimus on meillä Helsingissä jo hyvällä alulla: Meillä on Kristiina-instituutti.

    VastaaPoista
  4. Hyvä anonyymi, naistutkimus on tärkeä tieteenhaara.

    Mutta täytyy myöntää, että Kristiina-instituutin "queer-teoriaprojekti" sopisi erittäin hyvin turhuusyliopistollekin. Mutta hei, turha on tärkeää!

    Netta, luin tuon Hesarin kirjoituksen ja se inspiroi minuakin blogikirjoitukseeni.

    VastaaPoista
  5. Eniten potuttaa se ainainen yritysten kosiskelu. Ei tutkimusta voi tehdä vain yritysmaailman ehdoilla, kuten rahoittajat nykyään yleensä luulevat.

    VastaaPoista
  6. Niin, tai kuten rahoittajat toivovat...

    Suurimmat keksinnöt syntyvät akateemisesta vapaudesta, kaaoksesta, sattumasta ja ties mistä. Mutta se on tasan varma, etteivät ne synny käskyttämällä.

    VastaaPoista
  7. Muinoin 70-luvulla riitti intoa eri painotteisten lukioiden perustamiseksi. Muuan maaseutulukion edustaja ehdotti täpästelypainotteisuutta. Sille jatkoksi soveltuisi täpästely-yliopisto. Ei, täpästely ei ole sama kuin höpsismi.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: