29. toukokuuta 2007

Kirja?

Heikkoja signaaleja -blogissa oli viestiä kirjaprojektista Yritys 2.0. Tuo projekti pisti pohtimaan, että mikä se "kirja" oikein on... kyllähän minä tiedän, mikä kirja on, mutta kun joku sitä minulta kysyy, en osaa sitä selittää.

Tällaisia kommentteja kirjoittelin, ja laitan ne talteen tännekin, mikäli joskus tulee palattua aiheeseen:


Tätähän on pohdittu muuallakin, mutta jotkut blogit muistuttavat ällistyttävän paljon kirjoja. Elina Hiltusenkin blogi on mielestäni kuin hakuteos: "Heikot signaalit - viestejä Sinulle". Sivujakin siinä on jo kunnioitettava määrä... ja niitä tulee lisää joka päivä.Mikä on kirjan tulevaisuus? Ks. www.futureofthebook.org/blog/

Ja mikä yleensäkin on "kirjan" määritelmä? Kirjallisuushan alkoi puheena, kertomuksina, jotka olivat riimimuotoisia jotta ne pystyi muistamaan ja välittämään näin uusille sukupolville. Sitten tulivat savitaulut, papyrukset, pergamentit, lumppupaperi jne. Ehkä "kirja" on taas muuttunut joksikin muuksi kuin paperiksi ja pahvikansiksi.

Kaleva ja sen tarinat olivat tavallaan kirjoja jo ennen kuin ne tallennettiin paperille, ja Homeroksen Odysseia.Kirjahan voi levitä suullisena perinteenä. Ray Bradburyn Fahrenheit 451:ssä kirjat siirtyivätkin paperilta takaisin puheeksi, jotta ne voitaisiin säilyttää, tai oikeastaan kukin ihminen muuttui valitsemakseen kirjaksi.

Sähköinen kirja on myös siinä mielessä erikoinen, että jos sitä ei lukita, se voi koko ajan kasvaa ja muuttua ajan myötä. Ehkä tässä mielessä ollaankin oikeastaan palattu vanhaan, sillä tuskin Kalevalan tarinatkaan olivat "kiveen hakattuja" vaan ajan mukana muuttuvia.

No, tämä nyt on vain tällaista ajatusleikkiä.

Kuka uskaltaa ensimmäisenä pyytää blogilleen ISBN-tunnuksen?
"ISBN annetaan kaikille teoksille, jotka sisällöltään vastaavat kirjaa ja ovat tarkoitetut julkiseen käyttöön. Sen vuoksi sillä, missä fyysisessä muodossa sisältö esitetään tai välitetään, ei ole merkitystä. Fyysinen muoto voi olla painettu kirja, audiovisuaalinen tai elektroninen tallenne."

[Kommenteissa Visa tietää kertoa, että blogille voi saada ISSN-tunnuksen! Hmm, pitäisiköhän anoa...]

Fahrenheit 451: Somewhere Montag Belongs
(YouTube)


7 kommenttia:

  1. Linkki Elina Hiltusen blogiin ei toimi.

    VastaaPoista
  2. Itse koen kirjoittavani virtuaalipaperille, kun sanat virtaavat päästäni näppämistön kautta näytölle : )

    VastaaPoista
  3. Kiitos anonyymi, korjasin linkin.

    Auringonkukkametsä, virtuaalipaperi on sanana oikein hyvä kuvaamaan nettikirjoittamista. Ja tuo sanojen virtaus, se on kuin ensimmäinen osa sitä verkkoa johon kirjoittaja itsekin on kytkeytynyt, sormenpäittensä kautta.

    Omasta puolestani nettiä on hauska ajatella paluuna kalevalalaisille laulumaille...

    VastaaPoista
  4. ISBN-numeroa ei blogimuotoiselle julkaisulle oikein voi hakea, mutta lehdille myönnettävän ISSN-numeron sen sijaan voi hyvinkin. Itsekin olen sitä yrittänyt, mutta jostain syystä hakemus hylättiin. Sulka sellaisen kuitenkin sai. Sulan blogin ISSN-numero on 1459-6059.

    VastaaPoista
  5. Hmm, minä en ymmärrä, miksi blogilla pitäisi olla ISBN-numero? Kirjojen kohdalla jotenkin ymmärrän asian, mutta en blogien. Tekisikö ISBN tai ISSN blogista jotenkin ...blogimman???

    (minä nyt en ymmärrä aina kaikkea, ei mitään uutta...)

    VastaaPoista
  6. Jos joku kiinnostui asiasta ja haluaa hakea omalle verkkojulkaisulleen ISSN-tunnuksen, sen voi hakea näiden linkkien avulla:
    ISSN verkkojulkaisuille
    Miten hankin ISSN-tunnuksen?

    VastaaPoista
  7. SusuPetal, kaiketi jos joku haluaa "prestiisiä" blogilleen, sille voisi ISSN:n vaikka hankkiakin. Ja jotkut blogit ovat niin selvästi verkkojulkaisuja, että mikä ettei...

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: