30. heinäkuuta 2008

Nocebo ja Radovan Karadzic

Nocebo on latinaa ja tarkoittaa "minä vahingoitan", sen vastakohta on tutumpi placebo, "minä autan". Termejä käytetään yleensä lääketieteessä (lumelääkkeistä), mutta niillä on myös antropologinen merkityksensä.

Rituaaleilla voidaan aiheuttaa samat vaikutukset, kuten vaikkapa voodoossa tai ihmeparannuksessa. Suggestio voi olla niin voimakas, että kohde voi kuolla pahan silmän tai voodootaikuuden "uhrina". Todellisuus muuttuu sellaiseksi, kuin sen uskotaan olevan. Viime sunnuntain Murha mielessä -jaksossa aiheena oli juuri tämä nocebo. Jakso oli pelottavampi kuin moni kauhuelokuva.

Wire In The Blood Season 5 - Nocebo - Preview

Vaan kauhuelokuvia pelottavampi on todellisuus... Monet ovat ihmetelleet sitä, kuinka Radovan Karadzic onnistui ottamaan itselleen vaihtoehtoparantajan, Dragan Dabicin, henkilöllisyyden. Lehtijutuissa myös sanotaan, että hän esitti parantajaa. Väärin. Hän on oikeasti ollut parantaja. Nocebo vaihtui placeboon.

Karadzic on erittäin taitava nocebon käyttäjä, vihanlietsoja, joka sai ihmiset tekemään sellaisia hirmutekoja etteivät ne normaalisti kuulu kenenkään todellisuuteen. On aivan loogista, että hän pystyy käyttämään poikkeuskykyään myös placeboon ja auttamaan ihmisiä. Yksi hänen kursseistaan oli "rauhallisuuden ja meditaation välinen suhde". Niinpä. Oleellista oli myös, ettei hän piileskellyt. Piilo löydetään aina. Se, että hän oli esillä aivan toisena ihmisenä, teki entisestä henkilöllisyydestä näkymättömän. Itsesuggestiolla hän todennäköisesti muuttui personallisuudeltaan uudeksi ihmiseksi.

Kun Karadzicin parantaman autistisen pojan vanhemmat saivat tietää totuuden tohtoristaan, he sanoivat:

Me rakastamme silti häntä. Meille hän on hyvä mies.
Lähde: Ilta-Sanomat 29.7.2008

Linkkejä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: