Onko vampyyri tuomittavampi kuin kustantaja, joka suoltaa kauppojen hyllyihin pelkkää seksiä ja kuolemaa? Mietipä tarkkaan, kultaseni: onko vampyyri oikeastaan niin paha? Sehän juo vain verta.
Richard Matheson: Olen legenda
Onneksi kuitenkin Vaskikirjat suoltaa tällaisia "seksiä ja kuolemaa" (hyvällä maulla, toki) sisältäviä kirjoja hyllyihin mottonaan: Laadukasta fantasiaa suomeksi. Seksi ja kuolema ovat muutenkin ne maailman vanhimmat aiheet, joihin kuitenkin aina löytyy jokin uusi näkökulma - siis jos kirjailijalla vain on sellainen...
Richard Mathesonilla on. Olen legenda on vuosiltaan vanhentunut - sen tapahtumat sijoittuvat ajallisesti 1970-luvun loppupuolelle, menneeseen tulevaisuuteen - mutta aiheeltaan se on alati ajankohtainen. Siinä pohditaan yllättävänkin syvällisesti vähemmistöjen asemaa, erilaisuutta ja sitä, mikä on eettisesti oikeata elämää. Näitä samoja teemoja tapailtiin myös pari viikkoa sitten televisiossa (sarjassa Masters of Horror) nähdyssä Mathesonin tarinassa Kuolleiden tanssi. Sen televisiosovituksen oli muuten tehnyt Richard Christian Matheson, todellakin isänsä poika.
Erkka Leppänen, Mr. Vaskikirjat, kertoo haastattelussaan: "...jäin työttömäksi ja aloin kaivata jotain mielekästä tekemistä. Ja kun sitten alkoi käydä selväksi, että kustantamoa ei synny, ellen itse ota aktiivisempaa roolia, kävin yrittäjäkurssin, jossa päätökseni lopullisesti vahvistui. Niinpä lopulta päädyin perustamaan kustantamon viime kesänä omalla toiminimellä." Erkan työttömyys oli lukijan onni. Ja jotta tuore kustantamo pystyisi jatkamaan työtään, ostakaa sen kustantamia kirjoja - ainakin yksi.
Kirjain-lehti kyseli vuoden parhaita. Laitoin Mathesonin vuoden käännöskirjaksi. (Myöhemmin luin lordi Dunsanyn Haltiamaan kuninkaantyttären; sekin olisi voinut olla vuoden käännöskirja.)
VastaaPoistaEn tosin tiedä, käyttikö Kirjain (tai siis KirjaIN) kommenttiani.
Kyllähän ko. kirjan julkaisu on Tapaus! Toivon sydämestäni, että Vaskikirjat alkaa kannattaa taloudellisesti. Tällaista kustantajaa on kaivattu.
VastaaPoista