Puffataanpä vähän hyvää tutkimusta...
Luitko poika- tai tyttövuosinasi poikakirjoja? Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkisto on kiinnostunut lukukokemuksistasi mahdollista julkaisu- ja tutkimuskäyttöä varten, vastausaikaa on syyskuun loppuun.
Ks. osallistumisesta tarkemmin: Poikakirjojen jäljillä
Poikakirjojen pitkä kaari taitaa olla tätä nykyä aikalailla alamaissa, uusi media on vienyt lukijat, joten katoavaa kansanperinnettä tässä ollaan tallentamassa. Viimeinen mohikaani, Aarresaari, Monte-Criston kreivi, Sukelluslaivalla maapallon ympäri, Tarzan- ja Mars-kirjat - ne olivat omia suosikkejani. Aikoinaan niin luetut ja jatkuvasti lisäpainoksia saaneet Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjatkin alkavat olla sellaisia harvinaisuuksia, että antikvariaateissa niistä joutuu maksamaan monta kymmentä euroa. Kovin pyyntöhinta divarissa, jonka olen Tarzan-kirjasta nähnyt, oli 80 euroa.
Noilla hinnoilla ostetaan omaa nuoruutta takaisin kirjahyllyyn, nostalgiallakin on hintansa.
Sally Beauman: Intohimo ja valhe
-
HelMet-lukuhaasteessa on haastekohta “Kirjassa valehdellaan”. Nappasin
kirjaston kierrätyshyllystä täsmäkirjan tähän kohtaan. Sally Beaumanin *Intohimo
ja ...
Mars-kirjoja löytyy englanninkielisinä esim. Amazonilta kohtuuhintaan. Eiväthän ne ole ihan sama asia kuin ne klassiset suomenkieliset Mars-kirjat, mutta saa niillä pahimman nostalgianälän taltutettua. Löytyvät lisäksi Project Gutenbergistä ihan ilmaiseksi.
VastaaPoistaMinusta jostain Tarzan-kirjasta on pyydetty sataa euroa, asialla oli tietysti Makedonia... Satunnaisesti niitä voi löytää "huonoista" divareista tai jopa kirppiksiltä. Mutta mitä järkee, Likehän julkaisee koko ajan uusia käännöksiä! Kai Mars-sarjakin sieltä vielä tulee. Ja Princess of Marsistahan pitäisi tulla elokuva, en vain ole kuullut viimeisimpiä uutisia tästä - luulisi että kirjoille tulisi uusia lukijoita sitäkin kautta. En usko, että Tarzan häviää mihinkään seuraavaan 50 vuoteen.
VastaaPoistaVai että jo satasen... huh, huh.
VastaaPoistaLike taisi lopettaa Tarzan-käännösprojektin. Niitä sai Kirjatorilta halvalla, tosin näyttävät loppuneen jo sieltäkin.
Ai lopettanut? Tämmöinen on mennyt minulta ohi, mutta nyt kun sanot, niin eihän tosiaan uusia ole tullut vähään aikaan. Pitääpä kysyä sieltä.
VastaaPoistaEivät Tarzanit tosiaan kovinkaan harvinaisia ole. Olen ostellut niitä kirpputoreilta milloin hinta on ollut alle kaksi euroa ja kyseessä joku vanhempi painos (siis niitä klassisisia valkopäätyisiä Taikajousen Tarzaneita tai vanhempia). Voi tietysti olla että kohta niitäkään ei enää saa. Pitänee nostaa ostorajaa vaikka 2-3 euroon.
VastaaPoistaMars-kirjat sen sijaan... en ole kirppareilla nähnytkään muita kuin pokkariversioita niistä enkä niitäkään usein. Mutta vielä 90-luvun lopulla löysin Mars-kirjoja muun muassa LKA-kirppiksiltä halvalla. Ostin muutaman myös kirjaston poistohyllystä joskus takavuosina, mutta enää ei niissäkään ole näkynyt. Hyllystäni puuttuu vielä kolme Mars-kirjaa.
Ja sitten ovat tietysti vielä Venus-kirjat, jotka ovat vieläkin harvinaisempia. Niitä näkee divareissakin vain satunnaisesti ja hinta on kova.
Eikä pidä unohtaa Pellucidariakaan! Ostin kaksi osaa noin vuonna 2001 halvalla kirppareilta, mutta sen jälkeen niitä ei ole näkynyt, tai ei ainakaan halvalla.
John Carter of Mars -leffa (aiemmin A Princess of Mars) on ollut tekeillä jo ties kuinka monta vuotta. Ohjaajia on lähtenyt kävelemään ainakin kaksi ja viime huhun mukaan Pixar olisi tekemässä siitä animaatiota.
VastaaPoistaTarzaneita tulee tosiaankin vastaan halvalla vähän siellä sun täällä, Mars-kirjoja ei. Itselläni sattuu olemaan kaksi Venus-kirjaa (Kantakansa puuttuu), ja niitä ei näy enää missään!
VastaaPoistaVenusten käännökset ovat aika huonoja, ja olisin kyllä kovasti toivonut, että Like olisi jatkanut käännösprojektiaan näihinkin - hehän ostivat oikeudet Burroughsin *kaikkiin* teksteihin. (Veikkaan kyllä, että ei Likellä kukaan tiennyt, että ERB kirjoitti myös Venus-kirjoja. Entäpä Kuu-kirjat? Niitä ei ole käännetty koskaan.) Mutta joo, en ole vielä saanut vastausta Liken tiedottajalta, saas nähdä, oliko kyseessä liikesalaisuus. Sen verran vielä Burroughsien harvianisuudesta, että kovimpia ovat ne 70-luvun lopulla ilmestyneet kirjat, joiden kustantaja oli Kauppakirjapaino, ei siis enää Taikajousi, joka oli T.A. Engströmin oma kustantamo. Kauppakirjapainon sarjassa tulivat loputkin loat, mm. Tarzan and the Twins, joka muuten aika vastikään julkaistiin ensimmäisenä uusintapainoksena jenkeissä. Burroughs kirjoitti sen kai lastenkirjaksi, eikä sitä kohtaan ole juuri ollut kiinnostusta.
VastaaPoistaJenkeissä myös Bison Press -niminen kustantamo julkaisee ERB:n tekstejä editoituina ja hyvin esipuhein varustettuna. Semmoinen harmittaa ihan saamaristi, että Porvoossa näin muutama vuosi sitten divarissa semmoisen pokkarin, jossa oli uudelleenkerrottuna esiteineille eka Tarzan ja välissä oli piirroskuvia. Vasta jälkeenpäin katsoin netistä, että sen hinta on noin sata dollaria... Oiskohan se vielä siellä..?
Liken tiedottajan kommentti: taitaa olla Tarzan pudonnut pois Liken puusta. Harmillista! Nyt adressi kehiin! (Tai sitten jonkun muun kustantajan pitää ostaa Likeltä pois Burroughsin oikeudet, muutenhan ne jäävät heille makaamaan...)
VastaaPoistaMutta jos Tarzanit ovat jo Project Gutenbergissa, eivätkö ne silloin ole vapaan käyttöoikeuden piirissä? Silloin siis kuka tahansa saisi kääntää niitä.
VastaaPoistaLuulen, että Gutenbergissa on vain joitain, joiden copyrightia perikunta ei ehtinyt uusia ja ne putosivat sen piiristä - mutta pitää katsoa. Tai sitten ne on pantu jostain muualta maailmasta, jossa ERB ei ole enää copyrightin piirissä - sehän vaihtelee ympäri maailmaa. Ja ERB:hän oli jenkki, USA:ssa tekijänoikeuskysymykset ovat harvinaisen vaikeaselkoisia.
VastaaPoistaTai sitten ne ovat laittomasti Gutenbergissa.
Tai sitten olen väärässä.
Nyhämmäsenhokasin. En ole tarkistanut, mutta luulen, että Gutenbergissa ovat ne Burroughsit, jotka ilmestyivät ennen vuotta 1927 (tai jotain sinnepäin), jolloin jenkeissä tekijänoikeuslakia rukattiin ja kaikki sitä ennen julkaistut tekstit putosivat pois copyrightin piiristä, jos niitä ei silloin uusinut, eikä niitä ole voinut senkään jälkeen taannehtivasti laittaa copyrightin alle. Tämä koskisi ainakin ekoja Tarzaneita ja Marseja, mutta kuten sanottu, en ole tarkistanut, mitä on saatavana, ja voin olla täysin väärässäkin tämän suhteen.
VastaaPoistaMun piti vielä tää laittaa: tämmöinen oli Porvoon divarissa jollain eurolla tai viidellä markalla:
VastaaPoistahttp://www.abebooks.com/servlet/SearchResults?an=gaylord+dubois&bi=0&bx=off&ds=30&sortby=2&sts=t&tn=tarzan+digest&x=77&y=4
Aargh, toi linkki ei toimi kunnolla, tai siitä tulee väärä sivu, en osaa tehdä hyperlinkkiä.
VastaaPoistaSivuhuomiona vaan, että yksi vavahduttavista tv-muistoistani oli tapaus, kun äärifriikki kisaili Tupla tai kuitti -ohjelmassa aiheenaan Mars-sarja. Veikkaan että ne jaksot olisivat klassikkokamaa, jos näkisi uusiksi.
VastaaPoistaEivätköhän Burroughsin oikeudet palaudu haltijalleen normaaliin tapaan, jos ei jonkin aikarajan sisään kirjoja tule ulos. Itse en ole vieläkään uskaltautunut lukemaan Mars-kirjoja uusiksi näin aikuisena. Ehkäpä jonakin päivänä vielä otan ja luen kaikki.
VastaaPoistaIhan ensimmäinen Tarzan ja kolme ensimmäistä Mars-kirjaa kestävät lukemisen näin aikuisenakin, samaten kaksi Intiaanipäällikkö-kirjaa.
VastaaPoistaItse pidin myös myöhäisestä Marsin miekat -kirjasta, jossa John Carter soluttautuu jonkin rikollisjoukon keskelle - se oli kuin jotain hardboiled-pulpia olisi lukenut! Ei ihan Hammettin veroista, mutta jonkun vähäisemmän kyvyn kuitenkin. (Juttu taisi tosin lopussa mennä vähän veteläksi, niin kuin Burroughsilla usein.) Kiehtova oli minusta myös se viimeinen tarina, jossa ollaan Jupiterissa, mutta luurankomaisista miekkamiehistä oli aikuisiällä vähän kadonnut hohto.
VastaaPoista