4. toukokuuta 2010

Mikko Maitomies (1972)

Maurice Sendak: Mikko Maitomies - In the Night KitchenMikko Maitomies ilmestyi suomeksi vuonna 1972; erinomaisen suomennoksen teki Kirsi Kunnas (alkuteos oli nimeltään In the night kitchen, 1970). Maurice Sendak tunnetaan parhaiten kuvakirjastaan Hassut hurjat hirviöt, josta hiljattain valmistui myös kohtuullisesti menestynyt elokuva.
Siinä missä Hassuista hurjista hirviöistä on tullut lastenkirjallisuuden klassikko, Mikko Maitomiehellä on ollut paljon vaikeampaa. Kirja on joutunut erinäisten estokeinojen kohteeksi, varsinkin Yhdysvalloissa, koska Mikko koikkelehtii kuvissa nakusillaan. Toki siitä on silti otettu lukuisia painoksia ja sitä on ollut koko ajan saatavilla. Suomessa toinen painos otettiin vuonna 1988 (Weilin + Göös).

Sarjakuvan harrastaja panee heti merkille, että Sendakin tyyli on kovasti tutun oloista. Innoite Mikon surrealistisiin uniin ja lopun sängystä tipahtamiseen on saatu Pikku Nemo Höyhensaarilla -sarjakuvasta (ks. Wikipedia), tuosta Winsor McCayn viime vuosisadan alun mestariteoksesta. Myös leipurit ovat kovasti tutun näköisiä... Sendak on kertonut, että hänellä on pakkomielteenään lapsuus (MIT-luento).

aurice Sendak: Mikko Maitomies - In the Night Kitchen

2 kommenttia:

  1. Oliver Hardyn näköinen kokkisetä. :)

    VastaaPoista
  2. Varsin sympaattisen näköinen herra Hardy jos joku sopii unikokiksi...

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: