1. heinäkuuta 2009

Kalpea Kamala (1938)

Simo Penttilä: Kalpea Kamala
Kansi: Poika Vesanto (Otava 1938)

Simo Penttilän Kalpea Kamala oli maailmalla seikkaileva suomalainen fascisti, Francon kätyri. Hän tappoi armotta konnia, bolsevikkeja ja sekarotuisia. Ja kuten hän itse totesi tulevaa uutta maailmanjärjestystä enteillen: kohtahan niistä päästään.
Kalpea Kamala, piirros Poika VesantoKalpea Kamala oli oikealta nimeltään Martti Karras, suomalainen kersantti ja sittemmin Espanjan muukalaislegioonan kivääri n:o 141113 ja karkuri. Kaikenlaista muutakin oli tullut maailmalla puuhattua...
- Minä olen ollut Persiassa, Iranissa siis, poliisina, Karras kertoi. - Minä olen ollut Russell-passan apulaisena Egyptissä taistelemassa heroiinikauppiaita vastaan. Minä olen Afganistanin emiirin majuri, Etelä-Afrikan rajavartioston kapteeni, paraguaylainen eversti -

Penttilän muut sankarihahmot kuten T.J.A. Heikkilä ja Punavyö jatkoivat seikkailujaan vielä toisen maailmansodan jälkeen, mutta Kalpea Kamala sai loppunsa, kun sitä uutta järjestystä ei tullutkaan. Luojan kiitos.

Sotien jälkeen Kalpeat Kamalat olivat kiellettyjä kirjoja.

2 kommenttia:

  1. Divareissa Kalpeat kamalat olivat taannoin vielä etsimisessä, ja hinnat lähes taivaissa. Mutta 90-luvun lopun jälkeen niitä alkoi yllättäen löytyä melko tavalla, kohtuuhintaankin. Mihinkään yleiseen Penttilä-inflaatioon tuo ei liittyne, kun hänen 60-luvun dekkarinsa puolestaan kohosivat "pörssissä".

    VastaaPoista
  2. Markka-aikana maksoivat 100-150 markkaa. Tämän ekan pehmeäkantisen, hiukan reunoistaan nuhjaantuneen kappaleen ostin halpaikkunasta eurolla. Muutama kuukausi sitten sai kaksi jatko-osaa ilmaiseksi divarin ulkopuolella olevasta "ota tästä" -laatikosta (kovakantisina, tosin ilman kansipaperia). Niistä sain huuto.netistä hurjat 5 euroa kipaleelta. Kalpeilla Kamalilla ei ole enää juurikaan keräilyarvoa. Jossain maaseutudivareissa niistä pyydetään yhä paria kymppiä. Penttilän Arizona-sarjaa (Punavyö) sen sijaan kerätään yhä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: