Nuori Fredi on tosi cool Elokuva-Aitta -lehden kannessa (n:o 12/1968).
Samassa lehdessä on kuva myös nuoresta Spedestä, sukkahousuissa... arvatkaapa elokuva.
Sally Beauman: Intohimo ja valhe
-
HelMet-lukuhaasteessa on haastekohta “Kirjassa valehdellaan”. Nappasin
kirjaston kierrätyshyllystä täsmäkirjan tähän kohtaan. Sally Beaumanin *Intohimo
ja ...
Noin 7 veljestä?
VastaaPoistaTotta. Noin 7 veljestähän se on vuodelta 1968. Speden kultakaudelta, joka minun laskuoppini mukaan kesti 1964-1971, X-paronista Kahdeksanteen veljekseen ja päättyi lopullisesti turhapuroiluun.
VastaaPoistaNoissa varhaisissa Spefe-leffoissa on ihan oma raikkaan hömelö tunnelmansa. Ne olivat myös hyvin kekseliäitä ja vähän kokeileviakin, eivät konservatiivisen kosiskelevia kuten Turhikset.
VastaaPoistaPohjan Tähteet sekä Jussipussi(eikös se sen niminen ollut?) elokuvia voi pitää suorastaan kokeellisina, rohkeina vetoina sen ajan Suomessa.
VastaaPoistaOliko Jussipussissa se huikea kohtaus, kun Loiri joraa diskossa niin että hiuksiin jäänyt shampoo alkaa vaahdota? Helmee.
VastaaPoistaEdes Spede ei ollut immuuni 1960-luvun radikalismin kosketukselle. Jussi Pussi taitaa olla kestävämpi ajan kuvaus kuin joku Mikko Niskasen Lapualaismorsian ja muut sen ajan "vakavat" kuvaukset.
VastaaPoistaTosin Spede toimi siinä vain tuottajana. Käsikirjoitus oli minulle tuntemattoman Esko Laukan, mutta musiikkia tekivät Esko Linnavalli ja Love Recordsin perustaja Christian Shwindt.
Ja tuottihan Spede vielä Saatanan radikaalitkin, jota en ole katsonut, vaikka sekin on nykyään saatavilla. Tuntuu jo liian far out -kamalta.
Ja oliko niin, että Pohjantähteet muuttuu kesken kaiken mustavalkoisesta värilliseksi? Rajua.
Tuon ajan Spede-shown sketsitkin olivat ihan huippuja.
Pohjan tähteet on alusta loppuun väreissä. Leikkikalugangsteri sen sijaan muuttuu välillä mustavalkoisesta värilliseksi. Olikohan se nyt niin, että Spedelle oli jäänyt Pohjan tähteistä värifilmiä tähteeksi, ja se piti sitten käyttää jotenkin.
VastaaPoista"Esko Laukka" on Ere Kokkonen.
VastaaPoista